Sebestačnosť výroby potravín, alebo voľba rizika ? !

1. januára 2013, richardnovak, Nezaradené

Pri vstupných rokovaniach do EÚ naši politici, ako obyčajne, v predklone a servilnosti prijali podmienky EÚ . V dôležitej oblasti ako je poľnohospodárstvo nepresadili potrebnú výšku finančných dotácií . Popri ostatných deštrukčných procesoch tieto nízke dotácie spôsobili postupný úpadok nášho poľnohospodárstva tak , že potravinová bezpečnosť klesla pod 50 % a tento trend pokračuje ! Rozdiel je nahradzovaným dovozom zo zahraničia vo veľa prípadoch nekvalitnými potravinami . V nedávnom období sa táto otázka dostala znova na pretras, lebo EÚ mala vec riešiť od 2 013. V týchto dňoch odznela informácia , že dotácia sa má v budúcom roku zvýšiť o 14 % a a majú sa postupne vyrovnávať podmienky so starými členmi únie do r 2 020 / alebo až roku 2 028 / ?

Nemožno nespomenúť proces globálneho otepľovania a s tým spojené klimatické zmeny. Tieto môžu spôsobiť nepredvídateľné škody na úrode v rôznych svetadieloch a regiónoch , čo môže ohroziť životy ľudí hladomorom ! V prípade i len čiastočného naplnenia tohto scenára bude platiť : “ Bližšia košeľa ako kabát “ a v tomto prípade môže byť Slovensko postihnuté touto prípadnou katastrofou .Stotožňovať sa so súčasným trendom , čiže zvyšovanie dovozu potravín je scestné,  nezodpovedné a môže sa podieľať na všeobecnom ohrození obyvateľoch Slovenska !

Je potrebné , aby občania si odpovedali sami na otázku , kto a ako , zo slovenských politikov sa podieľal na tomto úpadku poľnohospodárstva za uplynulých 22 rokov . Je správne, že vedenie rezortu poľnohospodárstva  podniklo iniciatívy na oživenie tohto odvetvia. Navrhované opatrenia môžu priniesť postupné zvyšovanie sebestačnosti kvalitných potravín, riešenie nezamestnanosti na vidieku a priaznivo prispieť ku kladnému vývoju platobnej bilancie štátu .