Založ si blog

Ach to naše spoločenské vedomie ! ?

Vieme vôbec kde je sever? Prieskumy potvrdzujú,že máme u nás až 70%ľavicovo orientovaných ľudí. Väčšinou sú to občania,ktorí poskytujú svoju prácu t.j. zamestnanci, sociálne odkázaní,dôchodci,časť vysokoškolákov, ktorým štát uhrádza štúdium a ďalší.Ide o prevažnú časť populácie ktorej by malo záležať na existencii sociálneho štátu .                                                                                                                      Podľa doterajších skúseností značná časť týchto občanov-voličov je ľahostajná až nezodpovedná k veciam verejným, čoho dôkazom je až 40% neúčasť v posledných parlamentných voľbách . Týka sa to najmä osôb s najnižšími finančnými príjmami, ktorí opakovane nechodia k voľbám .Svojím spôsobom sa tak sami dostavajú do zložitej ekonomickej situácie a stávajú sa najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva.Ich neúčasťou dochádza väčšinou k vytvoreniu pravicovej vlády.                                                                      Takéto nepochopiteľné správanie tejto časti voličov môžeme prezentovať na tomto príklade: Delenie bohatstva v kapitalizme sa dá prirovnať ku vzťahu koňa a vrabca. Kôň – vlastník výrobných prostriedkov – zbohatlík, má prístup k válovu s ovsom a vrabce – voliči – môžu vyzobávať zrniečka len z jeho trusu.             Ak tento volič chce naďalej vystupovať v úlohe vrabca, nepodarí sa mu zlepšiť svoju ekonomickú situáciu ! Z toho vyplýva, že každý by mal vedieť, ako sa správne rozhodnúť vo voľbách.

Kapitalizmus dospel do najväčšej krízy od r. 1929 a nikto nevie, ako a kedy kríza skončí. Majetková nerovnosť sa dostala do takého štádia, že úzka skupina ľudí/finančná oligarchia/ vlastní prevažnú väčšinu  majetku na našej planete. Jedno je však isté, že ďalšie prehlbovanie majetkovej a sociálnej nerovnosti nemôže pokračovať do nekonečna, lebo je to cesta do pekla.

Ako reakcia na toto bezuzdné počínanie vzniklo v USA  “ hnutie 99% „, ktoré sa rozšírilo po celých spojených štátoch a postupne sa aktivizuje v celom svet. Názov hnutia charakterizuje skutočnosť,aby vlády konali v záujme drvivej väčšiny obyvateľstva zeme a riadili sa podľa hesla “ ži a nechaj žiť “ !

Dovoľujem si pripomenúť, že už pred 150 rokmi náš národovec Ján Palárik  horlivo vyzýval Slovákov, aby sa viac zaujímali o veci verejné. V opačnom prípade, keď nerozhodnú vo voľbách oni, budu za nich rozhodovať iní. Táto myšlienka je aktuálna najmä dnes !

 

Každý chce ísť do neba, ale nikto nechce umrieť !

21.10.2018

Aforizmus prenesený do politiky, takmer každý chce zmenu k lepšiemu, ale málokto niečo pre to urobí ! Väčšina občanov si praje sociálne spravodlivú spoločnosť, ale časť tejto väčšiny je v prípade volieb ľahostajná k tomuto presvedčeniu. Volí inak,alebo nepríde k voľbám. Po viacerých voľbách sú ľudia sklamaní, že nedošlo k zlepšeniu kvality života podľa ich [...]

Pripravili Sredoerópsku jar a rozbitie Vyšehrádskej skupiny štátov V4 ?

25.03.2018

Terajší vývoj v Európe prebieha podľa scénara svetovej finančnej oligarchie, čiže globálneho prediktora . Strojcom tohto vývoja ide o získanie svetovlády / NWO /, kontrolu nad prírodnými zdrojmi a nárast bohatstva chamtivých ľudí. Bezohľadné narastanie majetkovej nerovnosti medzi jedntlivcami,národmi a štátmi nemôže prebiehať do nekonečna,čo história potvrdzuje. [...]

Vážme si svetový mier a úsilie pre jeho udržanie !

23.01.2018

Rinčanie zbraňami naberá na intenzite a lokálne vojny podnecované globálnym prediktorom a finančnou oligarchiou môžu prerásť do svetovej vojny a zániku civilizácie. Motiváciou podnecovateľov lokálnych vojen je zavedenie svetovlády-NWO,ovládnutie energetických a nerastných zdrojov a nárastu ich bohatstva. Od II svetovej bolo v lokálnych vojnách pozabíjaných [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 212826x
Priemerná čítanosť článkov: 3040x

Autor blogu

Kategórie